Skip to the main content
[] 23. travnja 2008.

Siniša.orgTumbleblog je vrsta kraćeg bloga, ne pravi blog u smislu dužih tekstova na neku temu, nego više-manje razbacani kratki postovi različitog sadržaja.

Za razliku od klasičnog bloga koji služi za baljezganje o nečemu u postovima koji imaju više od 5 rečenica tumbleblog služi za razmjenu stvari na koje autor naleti, najćešće na webu.

Postovi su kraći i najćešće sadrže samo jednu stvar koja može biti citat s neke stranice, crtež, fotografija, video klip, MP3ca, Flash animacija, link...

Ne miješati sa linkblogom, entitetom koji nabija samo linkove i ništa više, kakav je recimo Lion's Links. :)

Niti sa micro-bloggingom kojeg su u novije vrijeme popularizirali servisi kao što je to Twitter ili manje poznati Jaiku a koji bloganje svode na ubacivanje kraćih poruka skoro pa SMS tipa.

• • •

Pojam tumbleblog je izmišljen 2005. godine da bi se opisala Anarchaia, prvi službeni tumbleblog na svijetu, iako su se i prije, kad još nije bilo blog alata, na webu (1.0) nalazile forme koje se mogu opisati tom riječju.

Osim Anarchaia-e, jedan od popularnijih tumbleblogova je Project.ioni.st koji ima jednostavan i pregledan izgled, pa ga slobodno uklikajte ako planirate naučiti kako jedan pravi tumbleblog treba izgledati.

Danas za tumblebloganje postoje servisi koji pružaju te usluge. Takvi su recimo tumblr i Pownce (koji omogućava postanje teksta, slike, videa, ali i upload višemegabajtnih datoteka).

Zapravo bi se gomila blogova koji se kod nas pišu mogli svrstati pod tu kapu jer im se postovi svode na malo proširenu varijantu rečenice "Danas je lijep dan" ili nabiju samo sliku ili klip i to je to.

• • •

A jedan tuzemni blog koji je u pravom smislu riječi tumbleblog je nedavno otvoreno Sinišino "Trpanje", mjesto na kojem spomenuti bloger trpa neobične crtice s weba i šire.